Serbarea de la Putna 2021 – 150 ani – Continuitate unui ideal.

„Marturie de la Putna - 2021”

Smeriti si tacuti, romanii din toata tara si din diaspora au venit cu miile la Serbarea de la Putna 150 - Continuitatea unui ideal.

Uniti in cuget si-n simtiri, marturisind sfanta credinta Ortodoxa, vorbind minunata Limba Romaneasca si arzand de dor si dragoste de Tara si de Neam, am raspuns chemarii Sfantului nostru Voievod Stefan cel Mare si a Junimii culturale din 1871.

La 15 aug 2021, in sfanta zi de Praznuire a Adormirii Maicii Domnului ne-am adunat cu mic, cu mare, la a neamului Serbare. Pe drum, vedeai romani invesmantati in frumosul port popular stand in prispa caselor, altii asteptand in fiecare halta feroviara a Putnei ori veniti cu masinile de departe. Peste tot vedeai ia romaneasca alba brodata cu motive traditionale.

Puteai vedea parinti cu multi copii, tineri cu batrani, femei cu barbati adunati la Sfanta Liturghie Arhiereasca. Se rugau cuminti si tacuti, nestiuti de nimeni decat de bunul Dumnezeu.

Si care este ruga lor, Marite Doamne Stefan? Cum or fi nazuintele lor scrijelite de un penel eminescian in adancul sufletelor? Ce ideal mioritic rasuna in vazduh din vioara inimilor purpurii?

Ei, maretele umbre, Stefan, Eminescu, Slavici, Porumbescu, Xenopol... traiesc in fiecare si in noi toti si noi vom trai in copiii si in nepotii acestui popor roman. Toti, in comuniune, in unire, in onoare, in demnitate...

Noi nu visam idealuri ci implinim idealuri. Dumnezeu le implineste in noi si prin noi. El ne sadeste Credinta, ne dezleaga Limba, ne uneste si ne leaga, prin Iubire, de Tara si de Neam, acum si in veac.

Mantuieste, Doamne poporul roman si binecuvanteaza mostenirea neamului nostru! Amin.
[08:03, 18.08.2021] Rusu Nicoleta: Va recomand cateva inregistrari din cadrul Serbarii de la Putna 2021 care surprind "idealul" romanesc ce-l avem de implinit cu totii, ca vlastare ale acestui popor si neam.

Va recomand cateva inregistrari din cadrul Serbarii de la Putna 2021 care surprind "idealul" romanesc ce-l avem de implinit cu totii, ca vlastare ale acestui popor si neam.