Studiu de caz – razboi Ukraina

De la bun început vreau să spun, la modul cel mai concret, că nu fac nici apologia războiului și nici a președintelui Putin. Dar, pur și simplu, aș vrea să continui să mă uit la ce se întâmplă într-un mod lucid, fără să mă las atras într-o manipulare mizerabilă, mai ales când realitatea este sub ochii și picioarele mele, la propriu.

Voi trata trei chestiuni care dau bătăi de cap, de la începutul acestui conflict, dimensiunea militară, economico-financiară și mediatică. Dacă vreți, este o recapitulare a ultimelor aproape două săptămâni. Voi începe, însă, cu partea mediatică căci, altfel, nu veți înțelege mare lucru din celelalte două.
Materialul propus este destul de lung. Nădăjduiesc să aveți răbdare și să îl parcurgeți. Meritul meu este doar acela de a compila informații de la prieteni cu adevărat specialiști în anumite domenii, care și-au păstrat reflexul contactului cu realitatea.

Mediatic

Mă uit la televizor în tot sectorul media și, pur și simplu, mi se face greață. Greața mea nu este direct proporțională cu campania de dezinformare, până la urmă asta fiind treaba pentru care acești oameni își primesc salariul lunar, ci este direct proporțională cu capacitatea de îngurgitare, fără niciun fel de aparat critic pus în funcțiune, a compatrioților mei.
Suntem în mijlocul celei mai mari PSYOP (operațiune psihologică) din istoria omenirii.

Absolut nimeni nu vorbește de prima cerere pe care a adresat-o președintele Putin, Alianței euro-atlantice; a cerut ca Occidentul să înceteze să mai „distrugă valorile tradiţionale ruseşti şi să nu îi mai forţeze pe ruşi să adopte valorile false (occidentale) prin care să îi erodeze, să erodeze poporul lor din interior, să renunţe la atitudinile pe care ei le-au impus agresiv în ţările lor, atitudini care duc la degradare şi degenerare, deoarece ele sunt contrare naturii umane”.
Un rol extraordinar îl are în cadrul acestei operațiuni președintele Zelenski ale cărui calități actoricești sunt folosite din plin în acest demers.
Un alt rol în această epopee mediatică o au buletinele de știri care rulează permanent pe acest subiect, de când a început această tragedie; a propos, nu se mai emite nimic despre Covid, pandemie, vaccinare; numai asta, în sine, ar trebui să dea de gândit celor care vizionează, lăsând la o parte faptul că, deodată, aproape toate țările din lume au anulat restricțiile, pandemia, nenorocirea secolului nostru, prin intermediul acelorași decizii politice prin care au și instituit-o. Ce mi se pare foarte interesant este că nu fac rabat de la nicio mistificare a adevărului, aducând în prim plan extrase din jocuri pe calculator, poze și înregistrări din timpul altor calamități, războaie sau chiar manifestări sportive.

Această dimensiune este susținută cu ajutorul multor „experți analiști” care au toți un singur lucru în comun: sunt exemplul cel mai simplu și concret al fracturii de viziune între paradigma apuseană (importată și la noi, prin sistemul educațional, în ultimii treizeci de ani; unul din rezultatele acestei „crime” educaționale o vedeți chiar acum) și paradigma răsăriteană, pe care noi nici nu mai avem reflexul de a o recunoaște. În altă ordine de idei, „experții analiști” (îi pun între ghilimele pentru că nu sunt altceva decât niște impotenți din punct de vedere intelectual și strategic) prezenți în fiecare zi la televizor sunt tributari numai premiselor și, în consecință, soluțiilor materiale, fizice, lumești, neînțelegând sub nicio formă dimensiunea duhovnicească a ceea ce se petrece în momentul de față. Nu voi intra în detalii legate de acest subiect, căci duhovnicește nu stau foarte bine nici eu, dar cine vede acest conflict numai cu ochi lumești, nu va fi în stare nici măcar să înțeleagă ce se petrece, darămite dacă eu aș emite acum că toate condițiile impuse de occident prin care s-a ajuns la această situație avea în vizor ortodoxia și destrămarea relațiilor dintre țările ortodoxe... Da, știu, sunt infantil, retrograd și amestec concepte din lumi diferite. Totuși, dacă veți avea curiozitatea, pentru a înțelege în mod integral ceea ce se întâmplă, puteți citi cartea Sfântului Nicolae Velimirovici, „Războiul și Biblia”, care dumirește pe această dimensiune.

O altă chestiune destul de interesantă la prima vedere, dar absolut banală dacă se ține cont de construcția falselor repere din ultimii treizeci de ani, este faptul că așa-zișii lideri ai lumii contemporane sunt incapabili să recunoască anumite caracteristici de profil ale președintelui Putin care, cu alte cuvinte nu poate fi înțeles la justa sa valoare în acest moment (când mă refer la valoare, am în vedere calitățile psiho-intelectuale ale persoanei și nu emit declarații de pozitivitate sau negativitate cu privire la el). Cu alte cuvinte, dacă vrei să lupți cu cineva, trebuie pur și simplu, ca primă condiție, să înțelegi cu cine lupți. Altfel, în mod firesc, strategiile, soluțiile pe care lumea le va adopta împotriva lui vor fi, în mod cert, un eșec. După cum se va vedea, de altfel, când voi trata dimensiunile militare și economico-financiare. În ceea ce privește acordarea sistemului mediatic la ceea ce am scris mai sus (aici am în vedere multe țări și canale de știri consacrate), nu găsești decât neputința pe care deja am subliniat-o. Ca exemple pe care sunt sigur că le-ați văzut toți, se remarcă un limbaj vulgar, lipsit de sens, trivial și complet neputincios când se vorbește de președintele Putin: nebun, cretin, prost, criminal, psihopat schizofrenic (trecem peste faptul că acești doi termeni nu pot sta împreună, științific vorbind), cu capul plin de rahat, nu este în toate facultățile mintale (trebuie să recunosc că este cea mai delicată formă de exprimare) etc. Când cineva se manifestă și se exprimă așa, din punct de vedere al profilului său psihologic, nu arată decât neputința de a înțelege altă persoană, fenomen etc. și tendința de a ascunde această neputință după cuvinte care au priză imediată la public. Când aproape toată forma de manifestare media de pe glob se exprimă astfel.....vă las să vă gândiți ce reprezintă asta (eu văd doar o trăire faptică a tendințelor de decădere și neputință în fața realității imediate, subliniate și profund explicate de Părintele Serafim Rose în cartea sa „Ghid de supraviețuire ortodoxă”).

O altă chestiune interesantă este că acești „experți analiști” se pricep la toate problemele din lume, cu excepția câtorva „analiști” tehnici, cum ar fi generalii noștri activi sau în rezervă care, din punctul meu de vedere bat coclaurii mai mult decât primii, aceia beneficiind măcar de argumentul că nu au nici cea mai mică pregătire în domeniu și sunt doar obișnuiți ai televiziunilor pentru care îndeplinesc abjecta misiune de a semăna dezinformare către populație. Și asta, ce e drept, o fac ca la carte (vă recomand aici cartea scrisă de Vladimir Volkoff, „Tratat de dezinformare”). Rețineți, aceasta se întâmplă la mai toate posturile de televiziune, din toată lumea, mai puțin de partea aliaților Rusiei (credeați că sunt singuri în acest război? Ei bine, sunteți pe cale de a vă înșela.), Serbia, China, Iran, Venezuela, Cuba, Grecia, Coreea de Nord, Azerbaidjan, Siria, Cecenia etc.

În tot acest context, am văzut în mass-media românească numai trei voci lucide: domnul profesor Tudorel Butoi (nici nu mă miră, întrucât dânsul în mai toate problemele societății are o viziune integrată duhovnicește; voi pune un link mai jos), domnul Valentin Stan și, surprinzător pentru mine, domnul Cristian Tudor Popescu (nu voi pune niciun link cu el căci, chiar și atunci când are dreptate, răutatea cu care se exprimă îmi face silă; dar îl puteți găsi într-o emisiune de la DiGi24).

https://www.youtube.com/watch?v=LhrVcAy7GLo

https://www.youtube.com/watch?v=ZRV1DvYP5pA

Dar, totuși, se întâmplă o chestiune la care mă așteptam (vorbesc de canalele românești) și a cărei cauză nu rezidă în trezirea intelectului „experților analiști” ci, mai curând în activarea instinctului lor de conservare deci, într-un cuvânt, a fricii de moarte, anume faptul că de vreo trei zile au început să se problematizeze, în direct: „Domne, da’ dacă, totuși, ne atacă rușii?”.

Îmi place și următoarea reacție, majoritară în mass-media: „Dacă acum 2 zile spuneam că..., astăzi vedem că acest nebun de Putin a făcut altceva (în general, pe dos).”.

Aici voi face profilul acestei generații de „experți analiști” după o frază pe care am auzit-o toți, de la începutul evenimentelor încoace. Subliniez faptul că profilarea este de mai multe feluri, ea putându-se lega de un gest, o vorbă, o secvență de mișcări, o frază scrisă sau rostită etc. Dar sunt convins că, chiar ținând cont de faptul că dumneavoastră este puțin probabil să fiți specialiști în profilare, bunul simț intelectual va birui și veți înțelege imediat analiza propusă.

Fraza este următoarea: „Românii trebuie să stea liniștiți, ei nefiind în niciun pericol. România nu poate fi atacată de Rusia pentru că România face parte din NATO.” După cum ați observat am redat două fraze. Asta numai așa, ca să mă distrez și eu când îmi va reproșa cineva că una zic și alta fac. Prima frază este ca să stabilim contextul minciunii, miza minciunii. Nici nu mă voi lega de ea dar, științific vorbind, manipularea se execută în prima frază, tâlcuită astfel: români nu vă faceți griji, veghem noi asupra voastră. A doua frază denotă o superficialitate intelectuală, din punct de vedere al profilării, crâncenă, exponentă a valului de non-valori care ne înconjoară și sub a cărei veghe ar trebui să dormim liniștiți.
Fraza corectă ar fi: România poate fi atacată de Rusia dar sperăm că va fi imediat sprijinită de partenerii NATO, alianță din care facem parte.

Vedeți, mai jos, câteva exemple care au circulat în abundență pe rețelele de socializare și care, cum credeți că sunt catalogate de oamenii inteligenți ai zilelor noastre? Ați ghicit! Dezinformare în sprijinul rușilor. Cam acesta este nivelul de discernământ al oamenilor din ziua de astăzi, chiar și atunci când aceste evidențe le sunt puse în fața ochilor.

1. La postul de televiziune Antena 3, domnii Mihai Gâdea, Mircea Badea, Radu Tudor, împreună cu invitații din platou, au prezentat “în direct” și au comentat, ca experți, o luptă aeriană cu trasoare, rachete, avioane doborâte și piloți parașutați. Participant și consultant la această discuție era și domnul general Spânu care comenta și el imaginile luptei aeriene deși ce vă arătau ei pe ecran nu erau lupte din Ucraina ci imaginile unui joc pe computer intitulat „Arma 3”;

https://www.facebook.com/godinamarian/videos/1432778950569895/?extid=WA-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C

2. Imaginile unei explozii cauzate de atacurile Israelului în Gaza și prezentate drept explozii din Ucraina;

3. O fotografie din 2018 a unei femei rănită într-o explozie a unei conducte de gaz, bandajată la cap și cu răni pe față, prezentată ca victimă a atacului din Ucraina;

4. Avioane de luptă zburând în formație și prezentate ca și când atacă Ucraina dar fotografia este făcută la o paradă militară din 2020;

5. O filmare în care cineva acuză o rană la picior și se aud explozii dar clipul video este din Beirut, în urma exploziei la rezervorul de gaz lichefiat;

6. Știrea conform căreia toți cei 13 soldați ucraineni care apărau Insula Șerpilor au fost uciși luptând eroic dar, în realitate, aceștia sunt în viață și s-au predat rușilor imediat;

7. O casă din Donețk distrusă de bombe de către ucraineni cu mult timp în urmă dar prezentată ca fiind în Harkov și lovită de ruși;

8. Președintele Zelenski, prezentat în uniformă de luptă, pe front, dar imaginile sunt din septembrie 2021, când acesta era în inspecție pe teren;

9. Un bărbat înfășurat în steagul Ucrainei îmbrățișează o femeie înfășurată și ea dar în steagul Belarus-ului. Imaginea este postată ca provenind din teatrul de luptă ucrainean dar, în realitate, a fost făcută la un concert de muzica rapp în Polonia.

Totuși, mai există speranță. Jurnalista și corespondentul de război Anne-Laure Bonnell, care se află în Ucraina, a șocat telespectatorii când a spus: „Adevărul este că sunt foarte aproape de civili, iar armata ucraineană își bombardează PROPRIUL popor!”. Presupun că o vor da afară când se întoarce.

După ce această manipulare mediatică se va prăbuși sub greutatea evidenței, veți asista la o schimbare a dezinformării, anume rezistența extremă a ucrainenilor și faptul că ei vor câștiga acest război vor fi înlocuite de „crimele” și „atrocitățile” comise de armata rusă, pentru a mobiliza publicul larg pe o altă pistă falsă.

În paralel, pregătiți-vă să fie inventate noi boli, endemii și pandemii care se vor pune pe seama refugiaților.
Lumea occidentală, inclusiv noi, credem că laboratoarele legate de arme biologice ale americanilor din Ucraina sunt o știre falsă menită să distragă atenția oamenilor de rând de la atrocitățile comise de Rusia. SUA are 30 de laboratoare biologice pe glob, dintre care 26 pe teritoriul Ucrainei. Cine vrea să creadă bine, cine nu se va convinge la un moment dat.

Nu cred că mai este ceva de spus pe această temă. În încheiere, aș vrea să remarc faptul că majoritate persoanelor care nu au căzut cu totul victime ale acestei manipulări mediatice, la noi, sunt femei. Să ne dea asta de gândit? Eu cred că da.

Militar

Care este scopul lui Putin, începând această operațiune? Foarte simplu. Vrea să distrugă planurile vestului (SUA și Marea Britanie) de a încercui Rusia și, folosindu-se de un argument fabricat ulterior, de a o distruge. Restul sunt consecințe firești care vor decurge din această operațiune militară. În primul lui discurs, după ce a punctat trasabilitatea anumitor fapte cu consecințe extrem de grave (intrarea NATO în Iugoslavia în 1999, fără acordul ONU care a venit după câteva ore; intrarea SUA în Irak, Libia etc.), Putin a spus că operațiunea este împotriva „celor care aspiră să domine lumea”, adică asupra unui grup foarte restrâns pe care noi, de obicei, îl numim „oculta”. Aici se poate pomeni de toate evenimentele politice și militare premergătoare, premise ale aceste invazii, dintre care enumăr câteva: demiterea președintelui Victor Ianukovici, EuroMaidan-ul, instalarea unui guvern pro-UE și SUA, cu serioase convingeri neo-naziste, începerea uciderii civililor din Donețk și Lugansk (nu am văzut, până acum, pomenit ceva în foarte corecta presă națională și/sau internațională despre „Cimitirul îngerilor” din Donețk unde sunt îngropați copiii uciși prin bombardamente ucrainene, în perioada 2014 – 2021; singurul care a prezentat informații despre acest subiect la noi este domnul Valentin Stan), acordul de la Minsk.

Astăzi, Ucraina vrea să adere la UE. Pe bune? Georgia vrea să adere la UE. Este foarte bine căci asta îl înfurie foarte tare pe Erdogan. De ce? Turciei i-a fost respinsă aderarea la UE de ani de zile, iar acum state care nu ar sta în fața Turciei ca și condiții de eligibilitate vor fi admise rând pe rând. De reținut că procedura extraordinară prin care aceste state aderă la UE a fost inventată peste noapte, săptămâna trecută. Ce să mai vorbim că una dintre principalele condiții pentru a fi admisă o țară este adoptarea de măsuri echitabile pe cuprinsul său pentru toate minoritățile conlocuitoare. Se întâmplă asta în Ucraina când din 2014 până acum două săptămâni au fost ucise mii de persoane în regiunea Donbass, utilizând 5 batalioane islamice, batalionul neo-nazist Azov și mercenarii companiei americane Blackwater? Nu prea cred.

Kosovo vrea să adere la NATO. De ce? Pentru că au luat teritoriile Iugoslaviei, tot prin ajutorul NATO și ONU, iar acum va veni vremea socotelilor căci Serbia va rămâne alături de Rusia. Basarabia vrea să adere la UE. De ce? Pentru că Maia Sandu nu mai poate da înapoi în fața ordinelor ocultei. Cu alte cuvinte, pe de o parte se creionează viitorul front cel puțin pe zona statelor balcanice, iar pe de altă parte se urmărește crearea unui teatru permanent de operațiuni pe zona României, Basarabiei, Serbiei și Bulgariei ca să protejeze vestul de un astfel de demers din partea Rusiei. Asta are în vedere și grupul permanent de luptă al NATO care va fi constituit pe teritoriul României. Chiar credeți că aproximativ 4.000 de soldați pot face față la ceea ce va urma? Dar ce implicații militare ar fi dacă soldații mai multor țări vor fi atacați în același timp, pe teritoriul unei singure țări? Ceea ce nu realizează vestul (și să dea Maica Domnului să nu mă înșel) din cauza rupturii de tip schizoid în paradigma intelectuală a occidentului lipsit de orice intuiție de tip duhovnicesc, este faptul că Rusia va ține cont de faptul că statele menite să devină front permanent sunt ortodoxe și nu va lăsa să se întâmple acest fapt ci va împinge acest front spre vest, prin Polonia și spre sud, către Turcia, prin Bulgaria.

Vestul, mai ales SUA, nu poate înțelege ce se petrece ca și strategie militară căci este o diferență de paradigmă de netrecut și necuprins între occident și răsărit. Este valabil pe toate planurile vieții dar, mai ales, pe cel militar.
Ca să exemplific, când SUA a cucerit diverse teritorii, mai întâi i-a bombardat din aer (și nici nu mai vreau să aud de țintirea civililor, când atacurile occidentului au fost mereu schizoide: Iugoslavia, Irak, Libia, Afganistan, Somalia, Etiopia etc. unde au omorât, prin atacuri aeriene, zeci de mii de civili, fără să auziți toată ziua despre asta în media sau să se întrunească vreun proces internațional pe această temă. A propos, asta au făcut-o împreună cu aliații lor occidentali: Franța, Regatul Unit, Germania, Italia, Spania, Canada, Australia etc.), apoi i-au decimat pe oameni și toată infrastructura critică a statelor respective prin atacuri de artilerie, mai pe urmă au intrat mercenarii împreună cu trupele de asalt, iar nota de plată finală vă las pe voi să o intuiți. Ați văzut vreodată vreo campanie susținută de media în România sau în altă parte care să pună la zid aceste atrocități, fapte de genocid și crime împotriva umanității? Nici eu!

Rușii nu îi vor trata niciodată pe ucraineni cum i-au tratat cei de mai sus pe cei pe care i-au ocupat. Majoritatea soldaților de artilerie ruși au rude în spațiul ucrainean. În plus, Kiew-ul este vatra strămoșească a Rusiei, spațiul etnogenezei sale. Unde mai puneți faptul că, în momentul în care vor avansa în Europa (da, ați citit bine) nu vor avea de luptat cu profiluri psihologice asemănătoare ucrainenilor. Trupele neo-naziste de care vorbește președintele Putin există în Ucraina, iar ele sunt tributare profilului cunoscut în folclorul european de „racket”. Dincolo de mistificare, ucrainenii încă au un spirit bărbătesc, luptător, ei fiind de-a lungul vastei lor istorii (era o glumă; dacă mă grăbeam un pic, eram mai în vârstă decât Ucraina) extrem de cruzi, violenți și sângeroși. Există o seamă de documente publice, desecretizate de către președintele Putin de curând. A propos, când a aflat de crimele comise de ucraineni, în special împotriva civililor, în timpul celui de-al doilea război mondial, Stalin a hotărât să le secretizeze pentru ca poporul rus să nu se ridice împotriva celui ucrainean, la aflarea detaliilor. De menționat și faptul că, atunci când ucrainenii au dorit anexarea Basarabiei, Stalin s-a opus cu vehemență. Închizând această paranteză lungă dar de care era nevoie, când vor avansa către Europa, rușii vor avea de dat cele mai grele lupte din istoria lor (este din nou o glumă), împotriva vajnicilor luptători epilați, pensați, permanent depresivi, cu căutări interioare până devin exterioare, cu dileme privind propriul gen și vocație intergalactică. A propos, ați observat cât de rapid realitatea doboară filosofia satanistă? În Ucraina s-a tranșat extrem de rapid problema ideologiei de gen: femeile au plecat cu copiii și bărbații au rămas să lupte. Tare mi-e frică să nu fie invers în Europa, inclusiv în ceea ce ne privește.

Am dorit, la început, să prezint operațiunea militară rusească cronologic, pe fiecare zi în parte, pentru ca cei neîncrezători să înțeleagă despre ce este vorba. Cumpănind asupra acestui fapt, am realizat că, oricât aș încerca să explic, nu se smintește decât cel care deja era smintit. Așa că voi explica foarte pe scurt și concentrat operațiunea specială militară în desfășurare.

Care este strategia militară aplicată de ruși în Ucraina? Pentru oamenii cu experiență în strategie militară, ar trebui să se recunoască imediat conceptul de atac „chirurgical” (un termen specific în domeniu). Ceea ce urmează să explic poate că va aduce lumină și în mintea inculților din punct de vedere militar, fie ei și generali, care susțin că invazia lui Putin nu merge conform planului, că armata ucraineană rezistă eroic, că sunt șanse ca ucrainenii să câștige acest război etc. Toate acestea sunt baliverne născute din minți care nu înțeleg, sub niciun aspect, strategia militară și confundă planurile militare de birou cu ceea ce se întâmplă în teren. Operațiunea militară din Ucraina a fost planificată minuțios, merge extraordinar de bine (chiar prea bine la un moment dat și voi explica în ce fel) și va avea efectul de distrugere totală a potențialului armat al statului ucrainean.

Rusia folosește în acest război, într-un mod perfect, toate armele combinate (infanterie, aerian, naval; cu toate specialitățile proprii fiecăreia) cu un efect strategic extraordinar. Primul scop avut, din prima zi, a fost de a incapacita toate resursele și infrastructura ucraineană menite să operaționalizeze activități de luptă. Asta înseamnă tot ce ține de comunicații, muniție, carburanți, țiței, uleiuri, suport aerian, cercetare în adâncime și altele asemenea. Începând cu acest moment, nu mai poți vorbi de o armată ucraineană decât la nivel de subunități tactice. Încă din prima zi toate aceste obiective au fost atinse, iar împreună cu faptul că Rusia deținea supremația aeriană, forțele tactice nu au mai putut opera manevre strategice („tactic” și „strategic” sunt două concepte absolut străine de gândirea luminată a „experților analiști” din mass-media, ele nefiind sinonime). Începând cu acest punct, rușii au început să înconjoare orașele, să taie căile de comunicație rutieră între ele, dorind să le impună un asediu pentru a le face să capituleze, să bombardeze țintit obiectivele militare și guvernamentale din orașe.
Armata ucraineană a fost învinsă, în proporție de 80%, în prima zi a războiului. Din această cauză eliberează infractorii din temniță, înarmează civilii (inclusiv copii), distrug poduri, au sute de mii de oameni care părăsesc țara și cer tratative de pace. În media vedem că Ucraina rezistă, trupele Rusiei vor fi date afară din țară și soldații ruși sunt demoralizați, nu luptă coerent și sunt la un pas de colaps. Pe bune?!
În primele 24 de ore, armata rusă a bombardat obiective militare specifice, la sfârșitul primei zile forțele de aviație ucrainene încetând să existe. De asemenea, au încetat să existe forța navală, sistemele de rachete pentru distanțe mari, apărarea anti-aeriană, iar peste 65% din forțele totale ale armatei ucrainene au fost încercuite complet (prin capabilități de infanterie, de tir aerian și de tir cu rachete), la vest de regiunea Donbas, făcând imposibilă realimentarea acestui corp de armată pe cale terestră, aeriană sau pe mare.

Dacă se observă cronologic operațiunile rusești, se observă desfășurarea unei „plase” strategice pe direcția nord-vest – nord – nord-est – sud-est – sud, până în ziua a zecea.
Ceea ce s-a petrecut în orașe face parte din manevrele tactice ale armatei ucrainene, manevre folosite și de Hitler în al doilea război mondial. Acesta este un alt aspect care explică denumirea de neo-naziști, dincolo de principiile politice clare, asumate la nivel de guvernare, mai ales din anul 2014 încoace. Forțele ucrainene, retrăgându-se în interiorul orașelor, au pus la punct un spațiu de operațiuni destinat maximizării victimelor în rândul civililor. De reținut faptul că lansatoarele de rachete, blindatele, tancurile, suportul de infanterie etc. au fost plasate în cartiere pline cu rezidenți străini, lângă școli, spitale, orfelinate, azile, maternități și alte structuri civile specifice, atrăgând tirul inamic spre aceste poziții, rezultatele fiind extrem de simplu de preconizat. Totodată, forțele ucrainene și-au bombardat și/sau împușcat proprii compatrioți, în mod repetat și regulat, mai ales în timpul evacuării acestora prin coridoarele de siguranță instituite de armata rusă pe parcursul ultimelor 5 zile. De asemenea, mulți civili au fost împiedicați, sub amenințarea armelor, să evacueze când li s-a oferit această șansă.
Se adăpostesc între civili și au înarmat toți civilii, asigurându-se prin aceasta de faptul că numărul civililor decedați va crește exponențial. Și-au bombardat centrala nucleară.

Țineți minte ziua în care s-au împărțit arme civililor? Imediat ce s-a întâmplat asta, din aceeași noapte au urmat reglări de conturi între grupurile mafiote din Kiew, înregistrându-se victime și în cadrul structurilor de ordine (discutăm de morți) și chiar un grup de 60 de polițiști luați prizonieri de către unul dintre grupurile mafiote, domestice Kiew-ului. Acest fapt a continuat în fiecare zi, de atunci.

În data de 7 martie a fost cucerit Izium. Capătul superior al zonei pe unde ucrainenii puteau să mai iasă, în partea de nord-est a țării. Aici erau forțele cele mai importante din Brigada 80 de asalt aerian a armatei, cea mai puternică forță a ucrainenilor și, totodată, în acest fel s-a închis complet autostrada care leagă Harkov de Izium. De aici în jos, drumul este deschis pentru a coborî către Slaviansk, în partea de est, iar în partea de centru-vest se poate avansa către Pavlograd și Barvenkovo. Se va obține întreruperea autostrăzii care leagă Donețk de Pavlograd și, astfel, se vor încercui complet forțele terestre ucrainene din regiunea Donbas. Aici se găsesc majoritatea armelor ucrainene și peste 100.000 de soldați ucraineni. Ca o altă consecință, aproape toate drumurile către Kiew dinspre nord est sunt blocate, iar Kiew-ul este aproape perfect încercuit.

Sărind mulți pași pe care nu este nevoie să ii mai detaliez, în ziua a unsprezecea, doar 25% din armata ucraineană mai există, iar peste 40% din teritoriul ucrainean este sub control rusesc, inclusiv importante centrale nucleare. Marile orașe sunt complet încercuite iar restul armatei ucrainene este izolată în diferite părți complet încercuite. Coridoarele umanitare continuă să fie atacate de forțele ucrainene dar rușii continuă să le deschidă. Se strâng rândurile în jurul Odessei, urmând asediul, probabil la sfârșitul acestei săptămâni. Odată cu căderea Odesei, Rusia va controla întreg litoralul ucrainean al Mării Negre. Utilizând forțe navale și aeriene, Rusia a închis deja zona Odessei, prin capacitatea de a ataca, oricând din partea de guri ale Dunării (granița cu România) până la Rostov-pe-Don. Din nord și nord est deja s-au grupat forțele terestre rusești, iar de pe țărmul Odesei se vede flota rusească de amfibii pentru asalt. Inutil să mai specificăm că flota rusească militară blochează din a doua zi a războiului linia țărmului din zona Odesei. Cu alte cuvinte, în acest moment războiul, cel din puțin din punct de vedere militar, s-a încheiat, rămânând o formalitate de a ocupa partea de nord-vest a țării. După ce Odesa va fi ocupată, se va face joncțiunea cu trupele din Transnistria și apoi...asta deja va deveni o poveste moldovenească.

Aici este momentul când, însă, se petrece ceva neașteptat. Datorită faptului că operațiunea militară specială din Ucraina a mers mai repede decât cum a fost plănuită (da, ați citit bine deși este împotriva manipulării mediatice), fronturile rusești de întărire a zonelor de izolare pentru cele ucrainene s-au subțiat, făcând posibilă deplasarea de resurse pe anumite paliere care nu mai puteau fi acoperite. În acest moment începe o deplasare masivă și în viteză a două șiruri mari de trupe, care ajung în două zile în Ucraina și se dispun pe partea de nord-vest a Kiew-ului, depășind orașul și pe partea de nord-est a Kiew-ului, depășind orașul către zona Odesei. În tot acest răstimp, necesar deplasării acestor trupe, se înregistrează încetări sporadice ale focului în jurul anumitor orașe pentru a permite evacuarea civililor. Dar, deja, am văzut ce se întâmplă în aceste cazuri. Cu toate acestea, peste 20.000 de civili reușesc să fie evacuați.

Mai rămâne o singură problemă, anume Kiew-ul. După cum am mai spus, în repetate rânduri, motivul pentru care Kiew-ul nu a fost șters de fața pământului este că rușii nu doresc victime în rândul civililor. Dacă forțele ucrainene neo-naziste din interiorul Kiew-ului nu se vor preda (nu cred că au de gând decât să maximizeze numărul civililor morți) atunci va trebui desfășurată o foarte anevoioasă și îndelungată operațiune specială de „curățare urbană”. Aceasta este o operațiune specifică trupele de intervenție anti-teroristă și presupune dezarmarea, încarcerarea și/sau lichidarea tuturor forțelor ostile din Kiew. Asta înseamnă parcurgerea și securizarea orașului, stradă cu stradă, clădire cu clădire, cameră cu cameră. Oricât de surprinzător ar părea, pentru acest fapt nu este necesar decât un număr foarte redus din forțele ce înconjoară în acest moment Kiew-ul, restul forțelor armate putând fi redistribuite către zone de necesitate. Pentru această operațiune specială au fost solicitate atât trupe cecene, cât și trupe siriene, ambele specializate în operațiuni anti-teroriste în mediu urban. Lupta va fi extrem de sângeroasă și, tot ce nădăjduiesc, este ca civilii ucraineni să înțeleagă ce se petrece și să întoarcă armele împotriva celor care îi folosesc pe post de scut. Dacă Rusia dorea, Kiew-ul era distrus în maximum 3 ore, ea beneficiind de sprijinul bombardierelor pe care deja le are comasate la granița cu Belarus-ul.

Se vor da părți din Ucraina celor care vor alege să coopereze cu Rusia. Cu alte cuvinte Polonia are șanse să ia zona Lvov-ului (Galiția Poloniei)e, Ungaria să ia zona Transcarpatia, iar România (dacă ar înțelege momentul) să își recupereze toate teritoriile istorice. Aici nu prea am mare nădejde, odată ce președintele Iohannis a menționat faptul că România sprijină integritatea teritorială a Ucrainei. Păi bine, bine dar așa-zisa integritatea teritorială a Ucrainei cuprinde teritorii istorice ale României! Orice președinte patriot al României nu avea voie, nici pe timp de pace, să recunoască integritatea teritorială a Ucrainei. El face exact același lucru pe care l-a înfăptuit președintele Iliescu, imediat după Revoluția din 1989, când a recunoscut suveranitatea, ca stat, a Republicii Moldova. Practic, a anulat în acel moment orice posibilitate de readucere a Basarabiei în trupul României.
Foarte interesant este că, deși s-a conturat deja majoritatea aliaților de ambele părți, statele arabe din Golful Persic sunt încă neutre față de Rusia.

În acest moment, dacă România, prin extraordinarii oameni de stat pe care îi avem, va mai lua decizii politice și militare atât de catastrofale ca și până acum, devine țintă sigură pentru Rusia. Aici mă refer la transportul de arme și muniții către Ucraina, găzduirea aparatelor de zbor militare ucrainene pe teritoriul țării noastre, tărăboiul pe care îl facem pe tema sancțiunilor ce le vrem noi (noi, niște mucoși ai lumii de astăzi!) impuse Rusiei etc.

Cât despre amenințarea nucleară de care se teme aproape tot românul disperat să găsească pastile de iod prin farmacii, ar trebui să înțeleagă că acest risc nu ne paște pe noi, în mod direct. Singura posibilitate, indirectă, este ca ucrainenii să reușească să însceneze un atac nuclear la una din propriile lor centrale nucleare. Fapt încercat în două rânduri până acum (este una din situațiile în care generalul rus Andrei Sukhovetsky, comandantul Operațiunilor Speciale, și-a pierdut viața). De aici și graba rușilor de a prelua controlul centralelor nucleare, înainte chiar de a securiza anumite zone sau orașe mari.

Economico - Financiar
Acesta nu este un război pentru Ucraina ci este un război mondial în sensul în care lumea nu va mai arăta la fel după ce se finalizează tot ce stă pe cale să se desfășoare și nu numai în sens militar ci cu consecințe extrem de grave în plan economic și financiar.

Este o parodie a negocierilor de pace. Președintele Zelenski, la ordinele SUA, nu este lăsat să capituleze și întreprinde această glumă legată de negocieri. Asta pentru că iluzia negocierilor este singurul instrument prin care SUA poate să atragă de partea ei, în detrimentul UE, piața mondială de capital dar, mai ales, cea regională, europeană. Nu se va încheia nicio negociere. Nu va fi pace. Ucraina va fi distrusă complet ca stat și administrată după bunul plac al Rusiei.

Toate datoriile Rusiei sunt cumpărate, în ultimele două săptămâni de China. Asta se poate vedea la o analiză financiară atentă, urmărind tot parcursul financiar prin care sunt tranzacționate activele rusești abandonate de marile fonduri de investiții occidentale. Întotdeauna, la capătul firului se găsește China. Această operațiune se înregistrează, cu preponderență, în ultimele două săptămâni dar ea se desfășoară de aproximativ un an și jumătate, „împachetată” pe diferite burse din lume.

Din decembrie 2021, Rusia a adus în țară peste 80 miliarde de dolari, pregătindu-se pentru ceea ce se întâmplă acum. Același lucru s-a întâmplat și cu „multele zeci de miliarde ale oligarhilor ruși”, ele fiind repatriate din cursul anului trecut.

Rusia, pentru a ține valuta forte în țară, practic a naționalizat banii persoanelor fizice.
În pasul 1, i-a obligat să vândă 80% din soldurile conturilor pe valută. Asta când s-au impus primele restricții economice asupra Rusiei; imediat au făcut conversie de valută în ruble.
Prin pasul 2, cei care au ruble în numerar sau provenite din pasul 1 și vor să se pună la adăpost, trebuie să cumpere €, £ sau $. Orice tranzacție are taxa 30%.

Toate activele SUA și UE din Ucraina au trecut în acest moment în patrimoniul Rusiei.

În acest moment, se poate observa pe piețele financiare faptul că Rusia vinde foarte mult către China și India, mai mult decât înainte de adoptarea sancțiunilor.

Prin creșterea ratei dobânzilor în Europa, s-a asigurat un cadrul al euro complet dezechilibrat, pus în conjunctură și cu faptul că slăbiciunile sistemului bancar european depășesc activele lor. Tot ce trebuie ca sistemul să cadă complet, pe termen mediu, este o colapsare economico-financiară pe flancul estic al Europei.

UE dorește să obțină independența economică și militară față de SUA, cu care se găsește într-un raport supărător de interdependență.

Se observă o dorință de restructurare a arhitecturii de securitate și economice a Europei. Anglia și Franța doresc să revină pe piața marilor furnizori de armament pentru Europa; SUA dorește să își mărească exporturile de arme, precum și să furnizeze cantități mari de gaz lichefiat pentru Europa. SUA nu poate furniza cantitățile necesare Europei, iar necesarul va fi în creștere odată cu problemele apărute în timpul „pandemiei” și, mai ales, acum. Aici intră în discuție și politica economică de dezvoltare a SUA care se bazează pe bănci să investească în afacerile cu petrol și gaze; Europa va avea probleme mari financiare așa încât SUA va da gaze celui care va plăti cel mai mult, iar acela nu va fi Europa. De specificat aici că, deși Anglia nu mai face parte din UE, cu siguranță se vor regla rapid deficiențele comerciale între cele două.

Germania își închide în acest an restul de reactoare nucleare, ceea ce înseamnă că va avea probleme mari de energie și nu le va putea acoperi, acum că Rusia i-a tăiat gazul. Dacă veți analiza, veți vedea că Franța va câștiga destul de rapid, dar nu pentru mult timp, pentru că va vinde Germaniei, la prețuri exorbitante, energie electrică de pe platformele sale.

În ceea ce ne privește, 44% din cantitatea de gaz normală merge către consumatorii protejați de stat. România se poate descurca fără gazul rusesc!!! Pe bune?!

În concluzie, teza Europei cum că ar putea să funcționeze independentă de gazul rusesc este profund imatură din punct de vedere al fezabilității. Asta se întâmplă și din cauza faptului că Europa nu înțelege ce se întâmplă și mizează pe două finalități posibile: fie Rusia se va retrage și va fi obligată să furnizeze gazul în continuare și, probabil, la costuri mult mai mici; fie Rusia va fi învinsă (există planuri militare de atacare a Rusiei) și, atunci, gazul rusesc își schimbă proprietarul cu totul.

Să mai pomenim faptul că Rusia și China pot boicota tot comerțul cu materii prime, în special metale rare, că Ucraina și Rusia sunt principalul exportator către UE pentru cereale, carnea pentru conserve etc.?

Răspunsurile UE și SUA arată cât de nepregătiți au fost în fața acțiunilor Rusiei. Germania, până acum, a luat deciziile cele mai proaste, asigurându-și subordonarea, în continuare, față de SUA. Pe de altă parte, reacția Rusiei la aceste sancțiuni arată cu câtă minuțiozitate și-a pregătit președintele Putin fiecare pas, împreună cu aliații săi (mai ales China), cu ani înainte.

UE și SUA încă amenință că vor adopta sancțiuni și mai dure împotriva Rusiei. Să fim serioși! Nu mai pot face nimic în plus. Deja au blocat tranzacțiile Băncii Naționale a Rusiei. Faptul că Rusia a fost scoasă din sistemul SWIFT (parțial căci încă furnizează către SUA sute de mii de barili de țiței pe zi, în momentul în care eu scriu acest studiu) nu va face decât ca ea să creeze un sistem de același tip cu China și alte state din Asia. Sistemul alternativ de mesagerie interbancară deja există funcțional în China. Nu m-ar mira ca Rusia să se decupleze singură, în mod total, din SWIFT.

Încă nu am văzut decât o parte din contra-sancțiunile impuse ruși. Fiți convinși că vor afecta mult mai grav lumea, mai ales Europa.
În plus, ceea ce nu prea se știe este că Rusia are o datorie națională mult mai mică decât tot ce se petrece în UE și SUA, rezerve mari și o cotă de piață mare pentru produsele ei, cu mulți contra-ofertanți față de UE și SUA (Asia, Africa, America de Sud). Aici, o piață foarte mare, pe care deja se înregistrează o dinamică substanțială, o reprezintă India. În plus, în ultimii ani, Rusia, prin intermediul anumitor familii bogate din Georgia, au făcut investiții extrem de importante în nano-tehnologie, în Australia. Nu mai discutăm de investițiile masive, făcute în ultimii zece ani, în Africa. Iar presupusa falie ce se creează între președintele Putin și oligarhii ruși este o poveste de adormit copiii, aceștia fiind patrioți. Vă rog să rețineți că, în cazul în care Rusia nu ar fi atacat Ucraina, președintele Putin ar fi fost schimbat de către întreg eșafodajul economico-politico-militar cu altcineva care ar fi întreprins această acțiune pe care, fie vorba între noi, președintele Putin o tot amână din 2015.

Europa se îndreaptă vertiginos către o situație dezastruoasă și nu există decât două explicații, ambele viabile pentru mine, fiind absolut convins că este o sinergie perfectă între cele două:
1. Europa și SUA au provocat acest răspuns a lui Putin cu bună știință;
2. Europa și SUA sunt, pur și simplu, conduse de oameni fără viziune, cu intelect redus în termeni de determinare asupra previzionării indicatorilor de eficiență economică și de securitate. Sau intelectul lor este atât de dezvoltat încât au obținut exact ce și-au propus.

Concluzii

Manipularea mediatică fără precedent, nu ar fi posibilă fără a se întruni două condiții absolut necesare: ignoranța crasă ce caracterizează majoritatea covârșitoare a românilor, în acest moment, și, pe de altă parte, lipsa dimensiunii duhovnicești, integratoare a tuturor celorlalte condiții ce caracterizează realitatea imediată.

Rusia a fost pusă într-o situație defavorabilă ca imagine, pe de-o parte fiind forțată să intervină în Ucraina, iar pe de altă parte pentru că dezinformarea mediatică a fost perfect controlată de vest. Aici se pune următoarea întrebare: președintele Putin nu a luat în calcul să răspundă acestei dezinformări sau pur și simplu nu l-a interesat? Eu sunt convins că nu l-a interesat căci este pregătit să meargă până la capăt în a distruge Ucraina ca stat.

Din punct de vedere militar, se poate observa că operațiunile desfășurate până acum au avut în vedere cât mai puține vieți de civili pierdute.
Rusia nu va proceda în același fel și în alte țări, afară de Ucraina. Acest conflict abia a început. Rusia nu se mai poate opri, atâta timp cât țările din jurul Ucrainei, fie ele și din NATO, iau deciziile dezastruoase pe care le vedem, devenind ținte sigure pe viitor.

Din punct de vedere financiar, se observă o relație puternică de parteneriat între Rusia și China. Pe de altă parte, președintele Putin și-a gândit toți pașii luând în considerare toate sancțiunile ce se pot lua împotriva Rusiei.

Sancțiunile economice impuse, mai ales blocarea parțială a Rusiei în sistemul SWIFT, va provoca extrem de mari dezechilibre la nivel mondial, nu numai în Rusia. Pe de altă parte, nimeni nu poate cuantifica aceste efecte, întrucât blocarea unei țări de talia Rusiei nu a fost niciodată efectuată până acum și nu se știe, în fapt, care vor fi repercursiunile. Dacă nu mă înșel, nicio țară nu a fost scoasă din sistemul SWIFT, vreodată.

Toate sancțiunile economico-financiare dispuse până în acest moment împing Rusia la o reorientare către piețele de desfacere și capital alternative, mai ales în Asia. Analiza arată în mod evident că, dacă conflictul va dura mai mult de 6 luni, Europa se va găsi într-o situație economică fără precedent și fără soluții avantajoase de redresare. Pe scurt, va urma o criză economico-financiară cum nu a mai fost vreodată și foamete.

Există deja o problemă foarte mare legată de refugiați, mare parte din aceștia fiind parte din batalioanele neo-naziste. De reținut faptul că au intrat până acum în România câteva sute de persoane ca refugiați, fără niciun document. Aceasta atrage un risc de securitate domestică enorm.

Oricum ar fi și orice sunteți dispuși să înțelegeți, aveți nădejde nestrămutată la Maica Domnului, rămâneți lucizi și rugați-vă la picioarele lui Hristos cum n-ați făcut-o în viața voastră. Ca în orice altă problemă de viață și de moarte cu care s-a confruntat românul vreodată, nădejdea rămâne la Dumnezeu și nu la oameni, iar acesta reprezintă, pentru noi, un moment de (răs)cruce.

Mihai Vladu
10 martie 2022